sobota, 14 listopada 2015

Tarta gruszkowa

Tarta gruszkowa

Na 1 dużą formę do tarty lub 5-6 małych
Kruche ciasto
  • 25 dag mąki 
  • 7-8 dag cukru 
  • szczypta soli 
  • jajko
  • 60 g zimnego masła startego na wiórki 
Krem
  • 2 szklanki mleka 
  • 1 laska wanilii
  • 10 dag cukru 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • 4 żółtka 
  • 5 dag mąki ziemniaczanej 
  • 10 dag surowej masy marcepanowej 
  • 3-4 gruszki
  • 5 dag konfitury morelowej 
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem i solą, wbijamy jajko, dodajemy masło i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę lub formę na tartę o wyższych brzegach. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut, a potem pieczemy 15 minut w temp. 180°C.
Robimy krem: zagotowujemy mleko z nadkrojoną laską wanilii, cukrem i solą. Ucieramy jajka z żółtkami i mąką ziemniaczaną, wlewamy do mleka, zagotowujemy, odstawiamy. Wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy pokruszony marcepan i mieszamy, aż powstanie gładki krem. Przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie rozsmarowujemy na natłuszczonym spodzie. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy na cząstki i układamy na kremie marcepanowym. Smarujemy podgrzaną i przetartą przez sitko konfiturą. Gdy konfitura zastygnie, ciasto jest gotowe.
​                Smacznego !!!!!!!!            
                                                Kasia N.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz