Tarta gruszkowa
Na 1 dużą formę do tarty lub 5-6 małych
Kruche ciasto
- 25 dag mąki
- 7-8 dag cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 60 g zimnego masła startego na wiórki
Krem
- 2 szklanki mleka
- 1 laska wanilii
- 10 dag cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag surowej masy marcepanowej
- 3-4 gruszki
- 5 dag konfitury morelowej
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem i solą, wbijamy jajko, dodajemy masło i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę lub formę na tartę o wyższych brzegach. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut, a potem pieczemy 15 minut w temp. 180°C.
Robimy krem: zagotowujemy mleko z nadkrojoną laską wanilii, cukrem i solą. Ucieramy jajka z żółtkami i mąką ziemniaczaną, wlewamy do mleka, zagotowujemy, odstawiamy. Wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy pokruszony marcepan i mieszamy, aż powstanie gładki krem. Przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie rozsmarowujemy na natłuszczonym spodzie. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy na cząstki i układamy na kremie marcepanowym. Smarujemy podgrzaną i przetartą przez sitko konfiturą. Gdy konfitura zastygnie, ciasto jest gotowe.
Smacznego !!!!!!!!
Kasia N.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz