niedziela, 1 listopada 2015

Babeczki z duchami

A teraz jak ktoś chce coś przygotować na  halloween to można np. przygotować  
  Babeczki  z duchami
Babeczki czekoladowe z duszkami! Bardzo proste w wykonaniu. Babeczka - Wasz ulubiony przepis na babeczki czekoladowe. Do tego plastyczna masa cukrowa (nie, nie trzeba jej jeść ;-) i niespodzianka dla dzieci - lizaki ukryte pod dekoracją. Poleca
Babeczki czekoladowe z duszkami! Bardzo proste w wykonaniu. Babeczka - Wasz ulubiony przepis na babeczki czekoladowe. Do tego plastyczna masa cukrowa (nie, nie trzeba jej jeść ;-) i niespodzianka dla dzieci - lizaki ukryte pod dekoracją. Polecam!
Składniki na około 12 babeczek:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, odłożyć.
Do garnuszka wlać mleko, dodać czekoladę połamaną na kosteczki, kakao, kawę. Podgrzewać, do momentu rozpuszczenia się składników, mieszając. Odstawić do przestudzenia. 
W większym naczyniu wymieszać przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane rózgą kuchenną jajka, ekstrakt z wanilii. Dodać przesianą mąkę z sodą, wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Rozdzielić pomiędzy nie ciasto, wypełniając babeczki do 3/4 ich wysokości. 
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Dodatkowe składniki:
  • okrągłe lizaki np. Chupa Chups
  • plastyczna biała masa cukrowa*
  • drobniutka posypka czekoladowa na oczka
Wystudzone babeczki ułożyć na paterze. W środek każdej babeczki wbić lizaka (bez folii). 
Z masy cukrowej wyciąć duże kółka o średnicy około 12 cm (najłatwiej odrysowane od miseczki, talerzyka) i ułożyć jako szatę duszka na lizakach. Aby masa się nie kleiła przy wałkowaniu należy delikatnie oprószyć stolnicę i wałek cukrem pudrem. Z posypki cukrowej zrobić oczka.
* użyłam kupnej masy cukrowej  

 Smacznego :-) !!!
                              
                                     Kasia N.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz