niedziela, 8 listopada 2015

Styropian

     Styropian


 Styropian z brzoskwiniami:
Składniki:
Ciasto kruche:
  • 250g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 5 żółtek
  • 450g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • 200g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 
  • 5 białek
Dodatkowo:
  • 1 duża puszka brzoskwiń 
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitko, a następnie pokroić je na plasterki. .
  4. Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
  5. Na górze masy ułożyć kawałki brzoskwiń. (Brzoskwinie powinny utrzymać się na masie).
  6. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
  7. Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
  8. Przechowywać w lodówce.   

  1.                   Kasia N.
               Smacznego !!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz