Styropian
Styropian z brzoskwiniami:
Składniki:
Ciasto kruche:
Ciasto kruche:
- 250g masła lub margaryny
- 100g cukru
- 5 żółtek
- 450g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 litr jogurtu naturalnego
- 200g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 5 białek
Dodatkowo:
- 1 duża puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
- Odsączyć brzoskwinie na sitko, a następnie pokroić je na plasterki. .
- Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
- Na górze masy ułożyć kawałki brzoskwiń. (Brzoskwinie powinny utrzymać się na masie).
- Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
- Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
- Przechowywać w lodówce.
- Kasia N.
Smacznego !!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz