Muffiny bananowe z sosem toffi
na 6 sztuk
Składniki
- 4 cukierki krówki kruche
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 60 g trzcinowego cukru
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 2/3 szklanki bitej śmietany
- 3-4 łyżki gotowego sosu toffi
Sposób przygotowania
Krówki kruszymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i banana (rozgniecionego). Dosypujemy mąkę i pokruszone krówki. Szybko mieszamy, by połączyć składniki , grudki mają pozostać. Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut, a następnie delikatnie wyjmujemy muffinki i studzimy je. Na wystudzone nakładamy kleks bitej śmietany, łyżeczkę kremu karmelowego i po dwa plasterki banana.
Smacznego !!!!
Kasia N.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz