sobota, 14 listopada 2015

Muffiny bananowe z sosem toffi

Muffiny bananowe z sosem toffi

na 6 sztuk
Składniki
  • 4 cukierki krówki kruche 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 60 g masła 
  • 60 g trzcinowego cukru 
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan
  • 2/3 szklanki bitej śmietany 
  • 3-4 łyżki gotowego sosu toffi 
Sposób przygotowania
Krówki kruszymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i banana (rozgniecionego). Dosypujemy mąkę i pokruszone krówki. Szybko mieszamy, by połączyć składniki , grudki mają pozostać. Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut, a następnie delikatnie wyjmujemy muffinki i studzimy je. Na wystudzone nakładamy kleks bitej śmietany, łyżeczkę kremu karmelowego i po dwa plasterki banana.

    Smacznego !!!!
                                                                                                               Kasia N.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz