Składniki:
( na około 12 sztuk )
* 100 g ryżu preparowanego
* 50 g masła
* 200 g masy krówkowej
* 100 g ryżu preparowanego
* 50 g masła
* 200 g masy krówkowej
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło razem z masą krówkową. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa nie może być gorąca, nie może także całkowicie wystygnąć, gdyż znów przybierze postać stałą.
Ostudzoną, lecz jeszcze płynną masę wymieszać z ryżem preparowanym. Powstałą masę można wstawić na kilka chwil do lodówki. Z zimnej łatwiej skleja się kulki. Uważajcie jednak, by masy zbyt mocno nie ochłodzić.
Z ryżu formować kulki, mocno ściskając. Gotowe szyszki schłodzić w lodówce, żeby mocno związały.
W rondelku rozpuścić masło razem z masą krówkową. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa nie może być gorąca, nie może także całkowicie wystygnąć, gdyż znów przybierze postać stałą.
Ostudzoną, lecz jeszcze płynną masę wymieszać z ryżem preparowanym. Powstałą masę można wstawić na kilka chwil do lodówki. Z zimnej łatwiej skleja się kulki. Uważajcie jednak, by masy zbyt mocno nie ochłodzić.
Z ryżu formować kulki, mocno ściskając. Gotowe szyszki schłodzić w lodówce, żeby mocno związały.
Smacznego !!!!!!!
Kasia N.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz