niedziela, 1 listopada 2015

Szyszki z ryżu na słodko

Szyszki z ryżu na słodko


Składniki:
( na około 12 sztuk ) 

* 100 g ryżu preparowanego
* 50 g masła
* 200 g masy krówkowej

Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło razem z masą krówkową. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa nie może być gorąca, nie może także całkowicie wystygnąć, gdyż znów przybierze postać stałą.

Ostudzoną, lecz jeszcze płynną masę wymieszać z ryżem preparowanym. Powstałą masę można wstawić na kilka chwil do lodówki. Z zimnej łatwiej skleja się kulki. Uważajcie jednak, by masy zbyt mocno nie ochłodzić.

Z ryżu formować kulki, mocno ściskając. Gotowe szyszki schłodzić w lodówce, żeby mocno związały.

                Smacznego !!!!!!!

 
                                                         Kasia N.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz