Placki na sezon jesienny ( ciasto na tortownicę o średnicy 24 cm)
Ciasto:
- 250 g masła
- 220 g płynnego miodu
- 4 jajka
- 150 g mielonych orzechów laskowych
- 150 g mąki pszennej razowej (może być mąka z pszenicy płaskurki; ma ją w ofercie np. firma BioBabalscy)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 100 g dobrej czekolady 70%
- 1 łyżeczka masła
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
Dekoracja:
- lekko uprażone w piekarniku orzechy makadamia i laskowe
Sposób przygotowania
Przygotowujemy tortownicę - boki natłuszczamy i obsypujemy mąką, spód wyściełamy dopasowanym kółkiem z pergaminu. Ucieramy miękkie masło mikserem, a kiedy się spieni, łączymy je z miodem i ucieramy jeszcze chwilę. Wbijamy jajko, ucieramy, a gdy połączy się z masą, dodajemy kolejne jajka - po jednym. Mieszamy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą maślano-jajeczną, dodając po łyżce suche składniki i ucierając mikserem na najniższych obrotach. Napełniamy ciastem tortownicę, wyrównujemy wierzch, pieczemy 50 minut w 160°C do tzw. suchego patyczka. Studzimy 10 minut w formie, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia - najlepiej na kratce. Robimy krem: czekoladę kruszymy i roztapiamy z masłem w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą, ciągle mieszając. Podgrzewamy śmietankę prawie do wrzenia, powoli wlewamy do miseczki z czekoladą, mieszając. Zdejmujemy znad pary, studzimy, wkładamy do lodówki, aby krem zgęstniał. Smarujemy kremem wierzch i boki ciasta, dekorujemy orzechami. Torcik układamy na paterze, przykrywamy, wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz