piątek, 9 października 2015

Babeczki jogurtowe

BABECZKI JOGURTOWE



Do upieczenia w silikonowych foremkach (bez dodatkowego natłuszczania) lub w formie na muffiny wyłożonej papilotkami. Można dodać na wierzch lub do środka ciasta świeże lub mrożone maliny.

SKŁADNIKI

 6 SZTUK
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki* drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki jogurtu (truskawkowego lub naturalnego)
  • 1 szklanka mąki pszennej (144 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g roztopionego masła
  • opcjonalnie - odrobina barwnika różowego w żelu lub 1 op. budyniu truskawkowego (w miejsce 2 łyżek mąki pszennej)
LUKIER:
  • 1/4 białka jaja
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • PRZYGOTOWANIE

    • Babeczki jogurtowe: jajka i jogurt ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i białą masę. Dodać jogurt, roztopione masło, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz odrobinę barwnika w żelu jeśli używamy. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników na jednolitą masę lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach. Wyłożyć do 6 foremek i piec przez 20 - 22 minuty. Polukrować gdy są jeszcze ciepłe. Na surowe ciasto można położyć po 2 maliny.
    • Lukier: do miseczki włożyć składniki i wymieszać. Przykryć i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej. Po tym czasie można już go użyć.

    WSKAZÓWKI

    * 1 szklanka = 250 m
    l


  • Smacznego !!!!!!! 
  •                                                 Kasia N.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz