BABECZKI JOGURTOWE
Do upieczenia w silikonowych foremkach (bez dodatkowego natłuszczania) lub w formie na muffiny wyłożonej papilotkami. Można dodać na wierzch lub do środka ciasta świeże lub mrożone maliny.
SKŁADNIKI
6 SZTUK
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki* drobnego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki jogurtu (truskawkowego lub naturalnego)
- 1 szklanka mąki pszennej (144 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g roztopionego masła
- opcjonalnie - odrobina barwnika różowego w żelu lub 1 op. budyniu truskawkowego (w miejsce 2 łyżek mąki pszennej)
LUKIER:
- 1/4 białka jaja
- 1/4 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Babeczki jogurtowe: jajka i jogurt ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i białą masę. Dodać jogurt, roztopione masło, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz odrobinę barwnika w żelu jeśli używamy. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników na jednolitą masę lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach. Wyłożyć do 6 foremek i piec przez 20 - 22 minuty. Polukrować gdy są jeszcze ciepłe. Na surowe ciasto można położyć po 2 maliny.
- Lukier: do miseczki włożyć składniki i wymieszać. Przykryć i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej. Po tym czasie można już go użyć.
Smacznego !!!!!!!- Kasia N.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz