poniedziałek, 19 października 2015

Piernik kwiatek

Piernik Kwiatek
Składniki:
3 szklanki mąki
1 , 1/2 szkl cukru 
1/2 kostki masła  lub margaryny
3 duże jajka
3 duże łyżki miodu 
3 łyżeczki sody
opcjonalnie: torebka przyprawy do piernika

Składniki kremu:
litr mleka
pół szkl kaszy manny
kostka masła
1 1/2 szkl cukru pudru
zapach waniliowy  lub migdałowy

Sposób przygotowania:
Cukier utrzeć z masłem na puszystą masę i, dalej ucierając, stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać miód, sodę i mąkę, i zacząć zagniatać ciasto ręcznie. Następnie podzielić je na trzy równe części, spłaszczyć i rozwałkować (lub uformować ręcznie) na trzy jednakowe placki. Każdy z nich upiec osobno. Ciasto trzeba obserwować i wyjąć, jak tylko lekko zbrązowieje, ponieważ bardzo szybko się piecze i łatwo je przypalić.
Krem: 
Kaszę mannę ugotować na mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości i cały czas ucierając, dodawać stopniowo zimną kaszę. Na koniec dodać  olejek waniliowy.

Placki przełożyć kremem, włożyć na dzień lub dwa do lodówki.


 Smacznego !!!!!!!
                                                               Kasia N.

1 komentarz: