niedziela, 25 października 2015

Lazania

Składniki :
Składniki :
500 g mięsa mielonego
Puszka pomidorów  z puszki
Mały koncentrat pomidorowy
2 cebule
2 ząbki czosnku
Makaron lazania
30 g żółtego sera
Sól i pieprz
Bazylia
Oregano
Oliwa z oliwek
Szklanka mleka
4 łyżki mąki
4 łyżki masła
Przygotowanie
1.            Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy - ciągle mieszając.

2.            Lazania: Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy posiekane w kosteczkę cebule i czosnek. Gdy mięso będzie już rozdrobnione i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy. W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek podgotowujemy makaron ok 2-3 min, odcedzamy.


3.                Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę makaronu. Makaron pokrywamy cienką warstwą beszamelu a na beszamelu układamy mięso. Przykrywamy makaronem i powtarzamy czynność. Ostatnia warstwa powinna się składać z beszamelu i mięsa. Całość posypujemy startym serem.

4      Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut. Potem wyłączamy piekarnik i lazanię pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 20 min.
                          Smacznego !!!!!!!                                                Kasia   N.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz