Babeczki " Małpki ";)
SKŁADNIKI
12 SZTUK
- 125 g masła, miękkiego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 185 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml mleka (1/2 szklanki)
MASA:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki kremu orzechowego np. nutelli
DEKORACJA:
- 6 ciastek z polewą czekoladową
- 24 czekoladowe groszki na oczy
- 24 białe pastylki czekoladowe na uszka
- czerwony lukier w tubce lub pisaki cukrowe na "uśmiech"
POTRZEBNE BĘDĄ:
- forma na muffiny z wgłębieniami
- 12 brązowych papilotek
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę na muffinki wypełnić 12 papilotkami. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.
- W oddzielnej misce utrzeć masło (miękkie!) z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę (około 8 minut lub dłużej jeśli jest potrzeba). Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając po każdym dodanym jajku. Gdyby masa zaczynała się ważyć, można dodać 1-2 łyżki mieszanki z mąki.
- Całą mąkę dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać łyżką (już nie miksować). Następnie wlać mleko i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką (tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.
- Masą wypełnić 12 papilotek do około 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec przez 18 - 20 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ściąć górkę na równi z papilotką.Babeczki dokładnie ostudzić przed nałożeniem kremu.
- Zmiksować mascarpone z kremem orzechowym (nutellą) aż nieci zwiększy swoją objętość (około 15 - 30 sekund), posmarować wierzch babeczek. Położyć połówkę ciastka i oczki, wcisnąć uszka i narysować uśmiech. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Smacznego !!! - Kasia N.
Ale fajne
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZrobię takie
OdpowiedzUsuń