niedziela, 25 października 2015

Jabłkowe Róże

         Jabłkowe Róże

Róże zrobione z plasterków jabłek, zawinięte w ciasto francuskie. Szybki i łatwy deser, a zarazem bardzo efektowny.
Składniki na 5 sztuk:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 4 łyżki przetartego dżemu np. morelowego, brzoskwiniowego lub cukier wymieszany z cynamonem
  • cukier puder do posypania                                                                                                       Sposób przygotowania:
  • Jabłka umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek.             
    • Pokroić w cienkie plasterki.
    • Plasterki przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą, mniej więcej do przykrycia jabłek. Gotować ok. 2 minut, aby plasterki zmiękły i zrobiły się elastyczne. Następnie przełożyć na sitko i pozostawić do ostygnięcia. (Odlany kompot posłodzić do smaku i wypić ;)).
    • Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na pięć pasków. (Moje paski miały szerokość 8cm).
    • Dżem podgrzać z odrobiną wody, aby zrobił się rzadszy. Paski posmarować chłodnym dżemem lub posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
    • Na połowie paska ułożyć zimne plasterki jabłek, zakładając plasterki na siebie. (Plasterki jabłek mogą lekko wystawać ponad ciasto, ale niekoniecznie).
    • Pozostałą część paska nałożyć na jabłka.
    • Paski zwinąć i gotowe róże włożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Na róże nałożyć kawałek folii aluminiowej (dzięki, której jabłka się nie przypieką).


    • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Ostatnie 5- 10 minut przed końcem pieczenia można ściągnąć folię).                                                                                                                           Smacznego !!!!!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz