Jabłkowe Róże
Róże zrobione z plasterków jabłek, zawinięte w ciasto francuskie. Szybki i łatwy deser, a zarazem bardzo efektowny.
Składniki na 5 sztuk:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 duże jabłka
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 4 łyżki przetartego dżemu np. morelowego, brzoskwiniowego lub cukier wymieszany z cynamonem
- cukier puder do posypania Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek.
- Pokroić w cienkie plasterki.
- Plasterki przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą, mniej więcej do przykrycia jabłek. Gotować ok. 2 minut, aby plasterki zmiękły i zrobiły się elastyczne. Następnie przełożyć na sitko i pozostawić do ostygnięcia. (Odlany kompot posłodzić do smaku i wypić ;)).
- Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na pięć pasków. (Moje paski miały szerokość 8cm).
- Dżem podgrzać z odrobiną wody, aby zrobił się rzadszy. Paski posmarować chłodnym dżemem lub posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Na połowie paska ułożyć zimne plasterki jabłek, zakładając plasterki na siebie. (Plasterki jabłek mogą lekko wystawać ponad ciasto, ale niekoniecznie).
- Pozostałą część paska nałożyć na jabłka.
- Paski zwinąć i gotowe róże włożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Na róże nałożyć kawałek folii aluminiowej (dzięki, której jabłka się nie przypieką).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Ostatnie 5- 10 minut przed końcem pieczenia można ściągnąć folię). Smacznego !!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz