czwartek, 31 grudnia 2015

koreczki - pingwinki

koreczki - pingwinki

Składniki:

  • Oliwki  czarne
  • serek biały kremowy
  • ser feta
  • marchew
  • wykałaczki  
Sposób przygotowania:                                                       Do wykonania jednego pingwinka będziemy potrzebowali 2 oliwki i plaster marchewki. Więc oliwki odsączamy z zalewy.   W jednej wycinamy trójkąt i wypełniamy go serkiem. Marchew obgotowujemy. Kroimy w plastry i w każdym wycinamy trójkąt, który posłuży nam jako dziób. Teraz bierzemy kolejną oliwkę,  w miejsce po wyjęciu pestki wkładamy trójkąt wycięty z marchewki. Nabijamy ją na wykałaczkę, kolejny jest tułów. Całość nabijamy na nóżki z plastra marchwi. Gotowe koreczki serwujemy na plastrach fety.

Krem szampański  

                
     Składniki:

     Sposób przygotowania:

Do rondelka wlej wino musujące, dodaj skórkę pomarańczową i kardamon, całość gotuj do momentu aż wino zredukuje się o połowę. Do metalowej miski wbij jajka i lekko je rozbij, miskę umieść nad wrzącą wodą a do jajek dodaj cukier, żelatynę i sok z pomarańczy, całość ubijaj. Kiedy cukier się rozpuści cienkim strumieniem wlewaj płynne masło a kiedy krem zgęstnieje dolej gorące wino.Wszystko razem ubijaj jeszcze przez 5 min, po tym czasie misę z kremem przełóż do zimnej wody. Schłodzoną masę przelej do kieliszków a po stężeniu udekoruj bitą śmietana.


Kasia N.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz