koreczki - pingwinki
Składniki:
- Oliwki czarne
- serek biały kremowy
- ser feta
- marchew
- wykałaczki
Sposób przygotowania: Do wykonania jednego pingwinka będziemy potrzebowali 2 oliwki i plaster marchewki. Więc oliwki odsączamy z zalewy. W jednej wycinamy trójkąt i wypełniamy go serkiem. Marchew obgotowujemy. Kroimy w plastry i w każdym wycinamy trójkąt, który posłuży nam jako dziób. Teraz bierzemy kolejną oliwkę, w miejsce po wyjęciu pestki wkładamy trójkąt wycięty z marchewki. Nabijamy ją na wykałaczkę, kolejny jest tułów. Całość nabijamy na nóżki z plastra marchwi. Gotowe koreczki serwujemy na plastrach fety.
Krem szampański
Składniki:
- 250 ml wina musującego
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 50 g masła
- łyżeczka żelatyny
- 1 strąk kardamonu
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlej wino musujące, dodaj skórkę pomarańczową i kardamon, całość gotuj do momentu aż wino zredukuje się o połowę. Do metalowej miski wbij jajka i lekko je rozbij, miskę umieść nad wrzącą wodą a do jajek dodaj cukier, żelatynę i sok z pomarańczy, całość ubijaj. Kiedy cukier się rozpuści cienkim strumieniem wlewaj płynne masło a kiedy krem zgęstnieje dolej gorące wino.Wszystko razem ubijaj jeszcze przez 5 min, po tym czasie misę z kremem przełóż do zimnej wody. Schłodzoną masę przelej do kieliszków a po stężeniu udekoruj bitą śmietana.
Kasia N.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz