poniedziałek, 21 września 2015

TARTA Z BUDYNIEM, PORZECZKAMI I BEZĄ
Zamiast porzeczek można użyć malin lub jagód.

SKŁADNIKI

KRUCHY SPÓD
  • 150 g mąki (pszennej lub po połowie ryżowej i ziemniaczanej w wersji bezglutenowej)
  • 50 g cukru
  • 90 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka
BUDYŃ
  • 1 budyń 60 g śmietankowy, słodzony
  • 500 ml mleka
OWOCE
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
BEZA
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • PRZYGOTOWANIE

    • Zagnieść ciasto kruche: wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksować składniki mieszadłem lub rozcierać palcami lub siekać nożem na stolnicy aż powstanie drobna i sypka kruszonka. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    • Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować grubo masłem.
    • Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką i wylepić nim spód i boki formy, spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto przykryć folią aluminiową (spód i boki), wyłożyć obciążenie w postaci np. ceramicznych kulek lub suchego ryżu czy fasoli. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć obciążenie i folię i piec aż ciasto będzie zrumienione przezok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Nastawić 170 stopni C.
    • W czasie gdy piecze się spód ugotować budyń, pamiętając o dokładnym zagotowaniu mleka przed dodaniem rozpuszczonego proszku.
    • Po wyjęciu spodu z piekarnika zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając białka, na koniec mają być sztywne i błyszczące. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
    • Na upieczony spód wyłożyć budyń, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 170 stopniach C. Następnie ustawić 60 stopni i termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić przed pokrojeniem.

    WSKAZÓWKI

    Można dodać 1 białko więcej do bezy i proporcjonalnie więcej cukru, jeśli chcemy mieć więcej bezowej warstwy.
    Tarta z porzeczkami Smacznego !!!!!!!!

    MURZYNEK Z CZEREŚNIAMI I CZEKOLADĄ

    Zamiast czereśni można użyć wiśni lub malin.

    SKŁADNIKI

    • 800 g czereśni
    • 200 g masła
    • 200 g cukru pudru
    • 4 jajka
    • 200 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kakao
    • 50 g czekolady deserowej lub mlecznej
    • do posypania: cukier puder
    • PRZYGOTOWANIE

      • Masło wyjąć z lodówki i pokroić na małe kawałki. Włożyć do miski i pozostawić w temperaturze pokojowej aby zmiękło. Czereśnie wydrylować i pokroić na połówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Do czystej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki.
      • Do miękkiego masła dodać cukier puder i ubić mikserem na puszystą i jasną masę (około 5 - 7 minut). Nie przerywając ubijania dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas dokładnie ubijając (masa może się trochę rozwarstwić, ale należy dalej cierpliwie ją ubijać). Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodawać po pół szklanki mieszanki mąki, miksować po kilkanaście sekund po każdej dawce, aż składniki będą dokładnie połączone, na koniec dodać czekoladę i wymieszać łyżką.
      • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu wyłożyć czereśnie (można też owoce delikatnie wmieszać w ciasto). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 - 55 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem. Po ostudzeniu trzymać pod przykryciem w pojemniku na ciasto.
      • Murzynek z czereśniami i czekoladą
      •                               SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!                                                                                                                                                                 KASIA N

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz