TARTA Z BUDYNIEM, PORZECZKAMI I BEZĄ
Zamiast porzeczek można użyć malin lub jagód.
SKŁADNIKI
KRUCHY SPÓD
- 150 g mąki (pszennej lub po połowie ryżowej i ziemniaczanej w wersji bezglutenowej)
- 50 g cukru
- 90 g masła (zimnego)
- 2 żółtka
BUDYŃ
- 1 budyń 60 g śmietankowy, słodzony
- 500 ml mleka
OWOCE
- 500 g czerwonych porzeczek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
BEZA
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Zagnieść ciasto kruche: wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksować składniki mieszadłem lub rozcierać palcami lub siekać nożem na stolnicy aż powstanie drobna i sypka kruszonka. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować grubo masłem.
- Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką i wylepić nim spód i boki formy, spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto przykryć folią aluminiową (spód i boki), wyłożyć obciążenie w postaci np. ceramicznych kulek lub suchego ryżu czy fasoli. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć obciążenie i folię i piec aż ciasto będzie zrumienione przezok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Nastawić 170 stopni C.
- W czasie gdy piecze się spód ugotować budyń, pamiętając o dokładnym zagotowaniu mleka przed dodaniem rozpuszczonego proszku.
- Po wyjęciu spodu z piekarnika zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając białka, na koniec mają być sztywne i błyszczące. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
- Na upieczony spód wyłożyć budyń, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 170 stopniach C. Następnie ustawić 60 stopni i termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić przed pokrojeniem.
WSKAZÓWKI
Można dodać 1 białko więcej do bezy i proporcjonalnie więcej cukru, jeśli chcemy mieć więcej bezowej warstwy.Smacznego !!!!!!!!MURZYNEK Z CZEREŚNIAMI I CZEKOLADĄ
Zamiast czereśni można użyć wiśni lub malin.SKŁADNIKI
- 800 g czereśni
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 50 g czekolady deserowej lub mlecznej
- do posypania: cukier puder
PRZYGOTOWANIE
- Masło wyjąć z lodówki i pokroić na małe kawałki. Włożyć do miski i pozostawić w temperaturze pokojowej aby zmiękło. Czereśnie wydrylować i pokroić na połówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Do czystej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki.
- Do miękkiego masła dodać cukier puder i ubić mikserem na puszystą i jasną masę (około 5 - 7 minut). Nie przerywając ubijania dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas dokładnie ubijając (masa może się trochę rozwarstwić, ale należy dalej cierpliwie ją ubijać). Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodawać po pół szklanki mieszanki mąki, miksować po kilkanaście sekund po każdej dawce, aż składniki będą dokładnie połączone, na koniec dodać czekoladę i wymieszać łyżką.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu wyłożyć czereśnie (można też owoce delikatnie wmieszać w ciasto). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 - 55 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem. Po ostudzeniu trzymać pod przykryciem w pojemniku na ciasto.
- SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!! KASIA N
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz