poniedziałek, 21 września 2015

Dietetyczna tortilla z grillowanym kurczakiem i szpinakiem

Składniki na 6 wrapów
- 6 średnich placków pełnoziarnistej tortilli (polecam zrobić samemu w domu)
- świeży szpinak
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1/2 awokado pokrojona w kostkę
- 1/2 papryki pokrojona w kostkę
- kiełki brokułów lub inne ulubione
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawy: czosnek, słodka papryka, sól i pieprz

Składniki na jogurtowy sos koperkowo-czosnkowy
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koperku
- sól
Przygotowanie

Każdą z piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 cienkie filety, przyprawiamy czosnkiem, papryką, solą i pieprzem i grillujemy kilka minut. Następnie odstawiamy na chwilę i przestudzone kroimy w paski lub kosteczkę (kosteczka jest wygodniejsza w jedzeniu).

W czasie grillowania kurczaka, przygotowujemy sos. Mieszamy 6 łyżek jogurtu z koperkiem i przeciśniętym przez praskę/posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą.Jeśli jemy wrapy na świeżo w domu warto przed zwinięciem wrapa podgrzać placek z tortilli na grillu, ale nie jest to konieczne.

Tortillę smarujemy sosem jogurtowym, nakładamy szpinak, pokrojone w kostkę dodatki oraz kurczaka. Następnie zwijamy tortillę, najpierw zaginając lewą stronę, następnie dolną część, by na koniec zawinąć całość w rulon od lewej do prawej.
Wrapy zawijamy od spodu do połowy wysokości w folię aluminiową lub serwetkę (folia jest praktyczniejsza).

Smacznego! ;)

* Uwaga! Na "diecie" powinniśmy zjeść jedną taką tortillę, ale ostrzegam to bardzo trudne... są zbyt pyszne :)

                                                                                                     Kasia N.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz